Ali ob teh simptomih pomislite na zvišan krvni tlak?

Visok krvni tlak (hipertenzija) ali pritisk, kot rečemo, je zelo pogosta bolezen. Pojavlja se skoraj pri polovici odraslih prebivalcev Slovenije. Ker v nasprotju z drugimi boleznimi sprva običajno ne povzroča težav, se ga bolniki niti ne zavedajo ali pa simptomom ne pripisujejo večjega pomena.

Bolezen brez opozorilnih znakov

Hipertenzija je bolezen, ki deluje na dolgi rok. Prikrade se neopazno in običajno nima nobenih simptomov, zato se sploh ne zavedamo, da jo imamo. Če se znaki oziroma simptomi vseeno pojavijo, so blagi in neznačilni ter jih ne povezujemo s hipertenzijo, zato se zaradi njih redko odpravimo k zdravniku. Resen zaplet, kot sta možganska kap in srčni infarkt, je velikokrat prvo in tudi edino opozorilo, zato ji pravimo tudi tihi ubijalec.

Bodite pozorni na občasne blage in neznačilne simptome:

  • glavobol (predvsem v zatilju in zjutraj),
  • vrtoglavico,
  • utrujenost,
  • razbijanje srca,
  • slabo spanje,
  • zvonjenje v ušesih,
  • krvavitve iz nosu,
  • tiščanje v prsnem košu.

Glavobol in/ali zvonjenje v ušesih

Če imate zelo visok krvni tlak, imate zvišan tlak tudi v možganih. Bolečina se običajno pojavlja v zatilju in je lahko utripajoča, najpogostejša pa je zjutraj. Lahko je znanilka poslabšanja bolezni in zviševanja krvnega tlaka. Posebno hud glavobol je lahko znanilec možganske kapi.

Vrtoglavica ali omotica

Pri starejših bolnikih je najpogosteje posledica motenj v prekrvitvi možganov in večjih nihanj krvnega tlaka. Vrtoglavica je lahko tudi znak zelo hudega zvišanja krvnega tlaka (> 180/120 mm Hg). Običajno so v tem primeru prisotni tudi drugi simptomi.

Tiščanje v prsih in razbijanje srca

Dolgotrajno zvišan krvni tlak je huda obremenitev za srce, zato se srčna mišica odebeli, kar vodi v popuščanje delovanja srca.

Utrujenost

Zaradi zvišanega krvnega tlaka so srce, pljuča in možgani bolj obremenjeni. Posledica je lahko utrujenost, ki si je ne znate razložiti. Vzrok je lahko hipertenzija.

Krvavitev iz nosu

Čeprav to ni klasičen znak zvišanega krvnega tlaka, ljudje s hipertenzijo večkrat krvavijo iz nosu kot tisti z normalnim tlakom.

Zamegljen vid

Najpogosteje je simptom zelo zvišanega krvnega tlaka. V očeh je veliko majhnih žilic. Če imate zelo zvišan krvni tlak, predvsem če je zvišan dolgo časa, so lahko te žilice poškodovane, zaradi česar pride do krvavitev v mrežnici, kar povzroči zamegljen vid. Če nenadoma vidite zamegljeno ali se vam spremeni ostrina vida, je to lahko znak, da je vaš tlak previsok.

Dedna nagnjenost k bolezni

Na hipertenzijo (visok pritisk) pomislite tudi, če jo imajo vaši starši ali drugi bližnji sorodniki. Nagnjenost k njej je prirojena, zato povprašajte sorodnike (starše, stare starše ter sestre ali brate), kakšen krvni tlak imajo. Še posebno pozorni bodite na to, ali je kdo od sorodnikov doživel srčni napad, preden je dopolnil 45 let.

Če opazite več teh znakov, je čas, da posežete po merilniku krvnega tlaka, zlasti če se znaki ponavljajo ali se pojavijo nenadoma in močno otežijo vaše življenje.

Edina možnost, da preverite, ali imate hipertenzijo, je redno spremljanje krvnega tlaka.

Dnevnik meritev krvnega tlaka

Da bi dobili pravo vrednost, meritev večkrat ponovite. Izberite čas, ko ste povsem mirni in sproščeni. Navodila za pravilno merjenje krvnega tlaka in video lahko najdete tukaj.

Krvni tlak si v enakih razmerah merite 7 dni zapored zjutraj in zvečer, nato pa izračunajte povprečje meritev od 2. do 6. dneva. Normalno povprečje meritev pri spremljanju krvnega tlaka doma je ˂ 135/85 mm Hg, optimalno pa ˂ 120/80 mm Hg.

Če je povprečje vaših vrednosti višje od 140/90 mm hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte z zdravnikom.