Posledice visokega krvnega tlaka

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) ali pogovorno “visok pritisk” resno ogroža zdravje, saj nenehno škodi življenjsko pomembnim organom, predvsem srcu, možganom, žilju in ledvicam.

Zvišan krvni tlak ali pritisk je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Te bolezni so pri nas in v večini razvitih držav glavni vzrok umiranja prebivalstva.

Možganska kap – huda posledica nezdravljene hipertenzije

Dokazano je, da je pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom ogroženost za nastanek koronarne srčne bolezni trikrat do štirikrat večja, ogroženost za nastanek možganske kapi pa sedemkrat večja kot pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom. Če se tega zavedamo, se zavemo tudi pomena bolezni in njenega preprečevanja.

Demenca

Dolgotrajno zvišan krvni tlak je tudi eden od vzrokov za nastanek demence, saj vodi v nastanek sprememb bele možganovine. Zdravljenje lahko napredovanje te bolezni ustavi ali vsaj upočasni.

Ledvične bolezni

Povezava med zvišanim krvnim tlakom in ledvičnimi boleznimi je že dolgo znana. Dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko okvari ledvice, ledvične bolezni pa pogosto povzročijo zvišan krvni tlak.