Kalkulator žilne starosti

Ste se kdaj vprašali, koliko so stare vaše žile?

Dejanska oziroma biološka starost žil lahko ustreza koledarski starosti človeka, lahko pa je številka večja. Preverite starost svojih žil s kalkulatorjem žilne starosti.

Kaj se z leti zgodi z našimi žilami?

Naše žile se začnejo starati, takoj ko se rodimo. Struktura in delovanje arterij se s staranjem spreminjata – poveča se togost žilne stene, žila se razširi, žilna stena pa se zadebeli in postane dovzetna za razvoj ateroskleroze. Pri nekaterih je ta proces pospešen, kar vodi v prezgodnji razvoj bolezni srca in žilja.

Med dejavniki, ki vplivajo na prehitro staranje žil, sta tudi zvišan krvni tlak (hipertenzija) in zvišan holesterol.

Zvišan krvni tlak in holesterol

Zvišan krvni tlak in zvišan holesterol vsak zase poškodujeta žilno steno, skupaj pa sta še bolj uničujoča, saj drug drugega pospešujeta. Številne raziskave namreč dokazujejo, da sta zvišan krvni tlak in zvišan holesterol med seboj tesno povezana. Preveč holesterola neposredno zvišuje krvni tlak, po drugi strani pa mehanizmi, ki vplivajo na zvišan krvni tlak, vplivajo tudi na holesterol in ga spreminjajo tako, da je še bolj škodljiv. Osebe, ki imajo hkrati zvišan krvni tlak in holesterol, so bolj ogrožene, saj je tveganje za pojav srčnega infarkta ali možganske kapi pri njih večje.

016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Web Addenda. doi:10.1093/eurheartj/ehw106