Če imajo hipertenzijo vaši starši, je velika verjetnost, da jo boste imeli tudi vi

Nova spoznanja v medicini so pripomogla k veliko boljšemu razumevanju vzrokov in nastanka visokega krvnega tlaka – hipertenzije. Pri uravnavanju krvnega tlaka sodelujejo številni regulacijski sistemi v telesu, visok krvni tlak pa je posledica delovanja mnogih dejavnikov. Na nekatere lahko vplivamo (npr. na zdrav življenjski slog), na nekatere pa žal ne moremo. Med takšne sodi tudi dednost.

Visok krvni tlak – posledica nezdravega življenjskega sloga ali genov?

Že dolgo je znano, da se visok krvni tlak ali pritisk, kot radi rečemo, velikokrat pojavlja pri več članih iste družine. Tako imajo otroci staršev z visokim krvnim tlakom pogosteje zvišane vrednosti krvnega tlaka kot otroci zdravih staršev. Nekaj k temu pripomore podoben življenjski slog ali način prehranjevanja, pomemben dejavnik pa je tudi dedna nagnjenost k bolezni.

Kaj pravijo raziskave?

Z raziskavami družin in družinskih članov, zlasti dvojčkov, so poskušali analizirati delež različnih dejavnikov. Pri tem so primerjali npr. izsledke pri bratih in sestrah, ki so odraščali skupaj ter bratov in sester, ki so živeli ločeno. Ugotovili so, da je za nastanek hipertenzije v približno 40 do 60 odstotkih kriva dednost. Pri tem moramo vedeti, da se ne podeduje bolezen kot takšna, pač pa poseben način odzivanja oz. dovzetnost za dejavnike v okolju, ki povzročajo visok krvni tlak, kot sta sol in stres.

Prednostna naloga številnih novejših raziskav je preiskovanje dednih mehanizmov, ki lahko povzročijo hipertenzijo. Pokazalo se je, da spremembe v genih lahko povzročijo spremembe v delovanju sistemov, ki uravnavajo krvni tlak ali spremembe pri presnovi soli. Ko se bo raziskovalcem posrečilo, da bodo znali razložiti delovanje teh dednih mehanizmov, bo tudi večja možnost vnaprej predvideti, kdo bo razvil hipertenzijo, še preden se bo krvni tlak zvišal.

Kaj lahko storimo?

Do takrat pa je edina možnost za odkrivanje hipertenzije, da redno merimo svoj krvni tlak, poznamo svoje vrednosti in ukrepamo, če so zvišane. Zlasti če imajo hipertenzijo naši starši, je priporočljivo meriti krvni tlak pogosteje.

Svetovna liga za hipertenzijo vsakemu priporoča, da si krvni tlak izmeri vsaj enkrat na leto. Če so vrednosti večkrat zapored višje od 140/90 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte z osebnim zdravnikom.

Ne pravijo zastonj: poglej svoje starše in videl boš, kakšen boš v njihovih letih tudi sam.

Vir: https://emedicine.medscape.com/article/1928048-overview#a7