Kaj je holesterol?

Holesterol je voskasta maščobna snov, ki jo najdemo v vseh telesnih celicah. Če ga je v krvi preveč, lahko povzroči nastajanje oblog na žilnih stenah, to pa pospeši nevaren proces – aterosklerozo.

Spoznajmo holesterol

Ali veste, koliko holesterola imate v krvi?

Dobro bi bilo, da bi vsak odrasel človek vedel, koliko holesterola ima v krvi. Pri posameznikih brez znane srčno-žilne bolezni v primarni preventivi velja splošno pravilo 5-3-2-1.

Kaj to pomeni?

Kako vemo, ali je holesterol zvišan?

Holesterol najpogosteje preverja zdravnik. Za posameznika je za začetek dovolj podatek, ali ima zvišan holesterol ali ne. Ciljne vrednosti namreč niso enake za vse.

Za več informacij o tem, kaj bi bilo dobro vedeti o holesterolu ter kako in kdaj ukrepati, prisluhnite dr. Draganu Kovačiću, dr. med., specialistu kardiologije in vaskularne medicine.

Kaj moramo vedeti o holesterolu?

Zniževanje zvišanega holesterola

Zvišan holesterol še ne pomeni, da nujno potrebujemo zdravila, gotovo pa moramo poskrbeti za zdrav življenjski slog. In če to ni dovolj?

Kako nad zvišan holesterol LDL?

Zakaj je dobro spremljati svoje vrednosti in ukrepati?

54 % oseb, sprejetih v bolnišnico zaradi srčnega infarkta, nima uravnanega holesterola. Srčni infarkt lahko prizadene kogarkoli kadarkoli in kjerkoli.

Prisluhnite zgodbi bolnika, ki vas ne bo pustila ravnodušnega.