Moj tlak je malo zvišan. Zakaj in kako moram ukrepati?

Izmerili ste si krvni tlak, ki je le malo nad 140/90 mm Hg. To so številke, pri katerih že govorimo o hipertenziji. Ker pa se počutimo dobro, jim velikokrat ne posvetimo dovolj pozornosti.

Vrednosti sistoličnega krvnega tlaka med 140 in 159 mm Hg ter diastoličnega krvnega tlaka med 90 in 99 mm Hg spadajo v območje: hipertenzija 1. stopnje.

Hipertenzija 1. stopnje

sistolični krvni tlak 140–159 mm Hg
in/ali
diastolični krvni tlak 90–99 mm Hg

Hipertenzija 1. stopnje je daleč najpogostejša, saj jo ima kar tri četrtine bolnikov s hipertenzijo. Ker je pogosto spregledana, je najbolj nevarna, saj se okvare organov (žil, srca, možganov, ledvic) lahko izrazijo že pri blago, vendar dolgotrajno zvišanem krvnem tlaku.

Okvare organov povzročijo zelo resne srčno-žilne zaplete. Kar dva od treh zapletov, kot sta možganska kap in srčni infarkt, se zgodita pri blago zvišanem krvnem tlaku (pod 159 mm Hg). Zaradi dolgotrajnih škodljivih učinkov povzročijo ti zapleti več kot 60 % smrti, ki so posledica hipertenzije.


Doc. dr. Jana Brguljan Hitij, predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo v UKC Ljubljana in predsednica Združenja za arterijsko hipertenzijo, opozarja:

“Pozorni moramo biti na mejne vrednosti okoli 140 mm Hg, saj vodijo v razvoj hipertenzije. Če izmerimo takšno vrednost, moramo tlak spremljati s pogostejšimi kontrolami.”


Četudi zaradi blago zvišanega krvnega tlaka sprva ni nobenih težav, je treba ukrepati. Krvni tlak si je treba meriti pogosteje in redno.

Kdaj je nujen obisk zdravnika?

Če se številke nad 140/90 mm Hg pojavljajo dalj časa, se je treba pogovoriti z osebnim zdravnikom, ki bo najprej priporočil ukrepe za zdrav življenjski slog.

Če se po 3 do 6 mesecih vrednosti krvnega tlaka ne bodo vrnile v normalno območje (pod 140/90 mm Hg), bo zdravnik predpisal zdravila za znižanje krvnega tlaka.

Če bo zdravnik z dodatnimi preiskavami ugotovil, da je kateri od organov (srce, ledvice, oči) že poškodovan, bo za preprečitev nadaljnjih poškodb zdravila predpisal takoj.

Tudi blago zvišanim vrednostim krvnega je treba posvetiti pozornost in si krvni tlak izmeriti pogosteje, lahko tudi večkrat na mesec.

Predpisana zdravila je treba jemati redno in se ravnati po zdravnikovih navodilih, da bo krvni tlak ostal na normalnih vrednostih.