10 zanimivih dejstev o zvišanem krvnem tlaku

  1. Zvišan krvni tlak ima vsak 4. prebivalec Slovenije oz. več kot 60 % odraslih, starejših od 50 let.
  2. Povprečni krvni tlak pri novorojenčku je približno 65/40 mm Hg, potem pa se zvišuje. Pri otroku, starem od 1 meseca do 2 let, je povprečni krvni tlak 95/60 mm Hg.
  3. V preteklosti so zvišan krvni tlak imenovali tudi »bolezen močnega utripa«. Zdravili so ga z zmanjševanjem količine krvi.
  4. Ateroskleroza, ki pogosto spremlja hipertenzijo, se pojavlja pri vseh sesalcih, našli so jo tudi pri plazilcih, ribah in ptičih. Pojavlja se kar pri 6 % papig.
  5. Najvišji krvni tlak od vseh živali imajo žirafe. Njihov sistolični tlak se povzpne do 300 mm Hg, diastolični pa tudi do 200 mm Hg. Zaradi tako visokega tlaka lahko kri po žirafinem dolgem vratu pride do možganov.
  6. Pri 90 do 95 % bolnikov ne poznamo vzroka zvišanega krvnega tlaka.
  7. Govorjenje ali dejavno poslušanje med meritvijo lahko sistolični in diastolični tlak zviša tudi do 10 mm Hg.
  8. Verjetnost za srčno-žilne zaplete se podvoji z vsakim zvišanjem krvnega tlaka za 20/10 mm Hg.
  9. Skoraj vsako uro en prebivalec Slovenije umre zaradi bolezni srca in žilja.
  10. Pri zdravljenju z zdravili dobro sodeluje le 50 % bolnikov z zvišanim krvnim tlakom, zato ne dosegajo ciljnih vrednosti krvnega tlaka (< 140/90 mm Hg).

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje krvnega tlaka sta življenjskega pomena.

Svetovna liga za hipertenzijo vsakemu priporoča, da si krvni tlak izmeri vsaj enkrat na leto. Če so vrednosti večkrat zapored višje od 140/90 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte z osebnim zdravnikom.

Navodila za pravilno merjenje krvnega tlaka in video lahko najdete tukaj.