Kdaj je treba zvišan krvni tlak zniževati z zdravili?

»Imam zvišan krvni tlak.« Vaša prednost je, če to veste. Tako lahko ukrepate dovolj zgodaj in preprečite nepopravljive poškodbe žil, srca, možganov, ledvic in oči.

Pogovorite se z osebnim zdravnikom

Če ste ugotovili, da so vaše vrednosti krvnega tlaka ali pritiska, kot radi rečemo, nad 140/90 mm Hg, se je treba pogovoriti z osebnim zdravnikom.

Pri vrednostih zgornjega (sistoličnega) krvnega tlaka med 140 in 160 mm Hg bo zdravnik ocenil, kakšno je vaše tveganje za srčno-žilne zaplete. Najprej vam bo svetoval spremembo življenjskega sloga. Če bodo vrednosti vašega krvnega tlaka tudi po več mesecih (običajno po 3 do 6 mesecih) upoštevanja navodil za zdravo življenje še vedno nad 140/90 mm Hg, se bo odločil za zdravljenje z zdravili.

Če bo ocenil, da je tveganje za srčno-žilne zaplete veliko, ali ugotovil, da je že prišlo do okvar žil, srca, možganov, ledvic in oči, pa vam bo zdravljenje z zdravili predpisal takoj.

Ciljna vrednost krvnega tlaka je 140/90 mm Hg, še bolje pa je, če je pod 130/80 mm Hg.

Kaj moram vedeti o zdravilih?

Za znižanje krvnega tlaka je na voljo več zdravil. Za vsa je bilo v številnih raziskavah dokazano, da so učinkovita in varna. Glede na mehanizem delovanja so razdeljena v več skupin. Nekatera razširijo žilno steno, druga zmanjšajo volumen krvi v žilah, tretja zmanjšajo moč krčenja srčne mišice.

Zdravnikova izbira zdravila bo odvisna od višine vašega krvnega tlaka, drugih dejavnikov tveganja za srčno-žilne zaplete in sočasnih bolezni ter od zdravil, ki jih že jemljete. Zdravilo, ki bo učinkovito pri vas, morda ne bo enako učinkovito pri kom drugem.

Zvišanje krvnega tlaka je običajno posledica različnih mehanizmov v telesu, ki so med seboj povezani. Če vaš krvni tlak ne bo uravnan z enim zdravilom, vam bo zdravnik predpisal še drugo ali tretje zdravilo. Različni mehanizmi delovanja se dopolnjujejo, zato je kombinacija različnih zdravil običajno učinkovitejša že pri manjših odmerkih. Seveda pa je treba jemati vse in ne le eno.

K sreči je na voljo veliko kombiniranih zdravil, ki vsebujejo dve ali tri učinkovine, kar zelo olajša jemanje. Nadzor krvnega tlaka je tako enostavnejši in vas ne ovira pri vsakdanjih aktivnostih. Zato lahko ob zvišanem krvnem tlaku, ki ga znižujete z zdravili, še vedno živite polno in kakovostno.

Redno jemanje zdravil za znižanje krvnega tlaka je varen in učinkovit način, ki prinaša številne koristi ter ohranja kakovost življenja.