Krvni tlak si moramo meriti redno. Kaj to pomeni?

Kako pogosto naj bi si merili krvni tlak doma, je odvisno od tega, kakšne vrednosti ste imeli pri predhodnih meritvah in kako se počutite.

Kako pogosto meriti krvni tlak?

Če je vaš krvni tlak nižji od 140/90 mm Hg in ne jemljete zdravil za znižanje krvnega tlaka, zadošča, da si ga izmerite enkrat na leto.

Če krvni tlak že znižujete z zdravili in je nižji od 140/90 mm Hg, zadošča, da si ga izmerite 1-krat na teden do 1-krat na mesec (3 meritve zjutraj, 3 zvečer).

Pri nekaterih sodobnih zdravilih pričakujemo, da se popoln učinek na krvni tlak razvije šele po 3–4 tednih jemanja, vendar je njihov učinek opazen tudi takoj.  Zdravnik zato običajno priporoči, da si krvni tlak pred ponovnim pregledom izmerite pogosteje. Najustrezneje je, če si krvni tlak merite tako pogosto, kot vam priporoči vaš osebni zdravnik. Meritve zabeležite in ob tem zapišite tudi število utripov srca v minuti.

Dnevnik meritev krvnega tlaka

Kaj pa, če meritev pokaže višje vrednosti od priporočenih?

Če je vaš krvni tlak višji od 140/90 mm Hg, je potrebnih več zaporednih meritev. Svetujemo, da si ga merite najbolje 7 dni, 3 zaporedne meritve zjutraj in tri zaporedne meritve zvečer. Vrednosti si zabeležite. Tudi v tem primeru se o nadaljnjih ukrepih posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

V Združenju za hipertenzijo svetujemo, da če ste zdravi in so vaše vrednosti pod 140/90 mm Hg, si krvni tlak izmerite vsaj enkrat na leto.

Če poznate svoje vrednosti krvnega tlaka, je to vaša prednost, saj lahko ukrepate dovolj zgodaj, če je potrebno. Tako lahko preprečite nepopravljive poškodbe organov, ki jih povzroča dolgotrajno zvišan krvni tlak.