Ko le zdrav življenjski slog za znižanje previsokega krvnega tlaka ni dovolj

Kako znižati visok krvni tlak ali pritisk, kot pogosto rečemo? Koliko časa vztrajati le pri spremembi življenjskega sloga, če je krvni tlak po nekaj mesecih kljub ukrepom še vedno višji od 140/90 mm Hg?

Odgovor je preprost: ves čas. Kdaj je treba začeti krvni tlak zniževati z zdravili, pa je odvisno od njegovih vrednosti in od drugih dejavnikov, ki skupaj določajo, kakšno je vaše tveganje za pojav srčno-žilnih zapletov (srčni infarkt, možgansko kap, srčno popuščanje, odpoved ledvic, demenco, okvare vida).

Na podlagi vrednosti vašega krvnega tlaka in drugih dejavnikov tveganja bo zdravnik vaše tveganje za zaplete ocenil kot majhno, zmerno, veliko ali zelo veliko. (1)

Če je vaš zgornji (sistolični) tlak v območju med 140 in 160 mm Hg in je vaše tveganje majhno ali zmerno, vam bo zdravnik verjetno najprej predlagal ukrepe za zdrav življenjski slog.

Če se bo potem krvni tlak znižal pod 140/90 mm Hg, boste lahko kar za nekaj časa odložili zdravljenje z zdravili. Da boste lahko ocenili, ali so ukrepi še vedno uspešni, pa bo seveda potrebno redno (dnevno ali tedensko) spremljanje krvnega tlaka.

Dejavniki tveganja, ki vplivajo na zdravnikovo odločitev o zniževanju krvnega tlaka z zdravili

  • kajenje (zdaj ali v preteklosti)
  • zvišan slabi holesterol (LDL) in znižan dobri holesterol (HDL)
  • čezmerna teža ali debelost
  • telesna nedejavnost
  • sedeč življenjski slog
  • sladkorna bolezen

Z zniževanjem krvnega tlaka ne odlašajte predolgo

Tudi malo zvišan zgornji (sistolični) tlak (med 140 in 150 mm Hg) lahko povzroči strukturne spremembe na žilah, možganih, srcu, ledvicah in očeh, zlasti če je dolgotrajno zvišan.

Zato ne odlašajte z ukrepi. S tem boste ustavili ali vsaj upočasnili škodljive procese, ki so posledica dolgotrajno zvišanega krvnega tlaka. Če po 6 mesecih kljub zdravemu življenjskemu slogu ne boste dosegli vrednosti pod 140/90 mm Hg, se z zdravnikom posvetujte o nadaljnjih ukrepih. Verjetno vam bo predpisal zdravilo za znižanje krvnega tlaka (antihipertenziv).

Spoznanje, da je treba jemati zdravila, je lahko neprijetno, zlasti če pred tem nikoli niste jemali drugih zdravil in imate občutek, da ste popolnoma zdravi. Ti občutki so normalni, vendar se je treba zavedati, da boste le z rednim jemanjem zdravil prispevali k bolj brezskrbnemu in kakovostnejšemu življenju. Zato ukrepajte pravočasno in upoštevajte zdravnikova navodila.

Na spletu in tudi v prosti prodaji je veliko različnih pripravkov, ki obljubljajo znižanje krvnega tlaka. Vendar bodite pri poseganju po njih previdni. Varnost in učinkovitost pogosto nista ne preverjeni ne zagotovljeni, zato lahko svojemu zdravju prej škodujete, kot koristite. Če se odločite, da želite krvni tlak znižati, to vsekakor storite po posvetu z zdravnikom in v sodelovanju z njim.

Če se krvni tlak najpozneje v 6 mesecih po spremembi življenjskega sloga ne zniža na normalno vrednost (pod 140/90 mm Hg), je potrebno zdravljenje z zdravili. (2)

Kdaj je treba zdravljenje z zdravili začeti takoj?

Če je vaš krvni tlak višji od 160 mm Hg (sistolični) in/ali 100 mm Hg (diastolični), z zdravljenjem z zdravili ne smete odlašati. Zdravnik vam bo predpisal zdravila tudi, če je vaše tveganje za srčno-žilne zaplete veliko ali zelo veliko.

Redno jemanje zdravil za znižanje krvnega tlaka je varen in učinkovit način, ki prinaša številne koristi ter ohranja kakovost življenja.

Viri:
(1) Dolenc P. in Vujanić A. Definicija arterijske hipertenzije. V: Zbornik XXVII strokovnega sestanka Združenja za arterijsko hipertenzijo, Ljubljana, november 2018.
(2) Erhartič A in Radevska T. Začetek zdravljenja arterisjke hipertenzije in ciljni krvni tlak. V: Zbornik XXVII strokovnega sestanka Združenja za arterijsko hipertenzijo, Ljubljana, november 2018.