Zvišan krvni tlak: vzrok ali posledica bolezni vaših ledvic?

Zdrave ledvice so pomembne za ohranjanje normalnih vrednosti krvnega tlaka ali pritiska, kot pogosto rečemo, in obratno – normalne vrednosti krvnega tlaka so ključne za zdravje ledvic.

Ledvice so organ, skozi katerega se iz krvi v seč izločajo odpadni produkti presnove. Vsak dan iz krvnega obtoka prefiltrirajo ogromne količine tekočine (od 150 do 180 litrov). Delujejo brez prestanka, zato morajo biti v dobri kondiciji, da lahko iz telesa odstranijo snovi, ki jih ne potrebuje ali so zanj celo škodljive.

Kaj je bilo prej, kura ali jajce?

Visok krvni tlak (hipertenzija) je z ledvicami nerazdružljivo povezan. Dolgotrajno zvišan krvni tlak je poleg sladkorne bolezni najpomembnejši škodljivi dejavnik, ki lahko okvari ledvice, saj povzroči ali pospeši napredovanje kronične ledvične bolezni (KLB). Velja tudi obratno – ledvične bolezni pogosto povzročijo zvišanje krvnega tlaka. Zato velikokrat ni prav jasno, kaj je bilo prej: kura ali jajce. Dejstvo pa je, da obe bolezni hodita z roko v roki in se vrtita v začaranem krogu ter druga drugo pospešujeta.

Obremenitev zaradi visokega krvnega tlaka lahko poškoduje ledvične arterije, zato se pojavijo motnje v delovanju glomerulov, drobnih filtrirnih enot v ledvicah, ki odstranjujejo odpadne snovi in odvečno vodo iz krvi. Posledica je dodatno poslabšanje hipertenzije. Zaradi poškodovanih glomerulov se beljakovine v krvi izločajo v seč, ledvice pa so vedno manj sposobne filtrirati in uravnavati odpadne snovi v krvi, kar povzroči kopičenje v telesu (pešanje ledvic oz. kronično ledvično bolezen).

V obeh primerih je najboljši način za preprečevanje kronične ledvične bolezni dosledno zniževanje visokega krvnega tlaka.

Tako kot hipertenzijo je treba tudi kronično ledvično bolezen aktivno iskati

KLB je precej pogosta bolezen, saj jo ima vsaj eden od desetih odraslih. Tako kot hipertenzija na začetku ne povzroča posebnih težav, dokler ni že prepozno in je okvarjen velik del glomerulov.

Marca vsako leto zaznamujemo svetovni dan ledvic, da bi izboljšali ozaveščenost ljudi o pomenu delovanja ledvic, preprečevanju KLB in njenem zgodnjem odkrivanju.

Pri vseh, ki imajo zvišan krvni tlak, ledvične bolezni v družini, sladkorno bolezen, srčno-žilna obolenja, previsoko telesno težo, ki kadijo, pijejo premalo tekočine in so stari več kot 50 let, je tveganje za nastanek KLB večje. Zato je vsak posameznik odgovoren, da ukrepa, dokler ni prepozno.

Znaki, ki opozarjajo na ledvično bolezen

Otekanje okrog oči, otekanje obraza in nog.
Rjav ali krvav seč.
Ledvena bolečina, ki ni povezana s telesno aktivnostjo.
Pogosto odvajanje seča, predvsem ponoči, ali zmanjšano odvajanje seča, ki ni sorazmerno s popito tekočino.
Pekoč, dražeč občutek ali bolečina med odvajanjem seča.
Pri hujši ledvični okvari se v seč izloči več beljakovin, zato se močno peni.

Kadar opazite katerega od naštetih bolezenskih znakov, čim prej obiščite svojega zdravnika, ki lahko preveri raven beljakovin v seču.

Skrb za normalen krvni tlak je ključnega pomena za zdrave ledvice

Zelo pomembna ukrepa pri zdravljenju bolnikov s kronično ledvično boleznijo sta ureditev krvnega tlaka in zmanjšanje izločanja beljakovin s sečem, saj na ta način lahko zaustavimo napredovanje KLB.

Priporočene vrednosti krvnega tlaka so pod 140/90 mm Hg. Za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka pri bolnikih z ledvično boleznijo se uporabljajo zdravila, ki sočasno zmanjšajo tudi izločanje beljakovin (imenujemo jih zaviralci ACE in sartani) in tako varujejo ledvice. Če ta zdravila niso dovolj, je treba postopoma uvesti še drugo ali celo tretje zdravilo. Ker je danes na voljo veliko različnih zdravil, je mogoče krvni tlak dobro urediti, a je zelo pomembno, da zmanjšamo tudi vnos soli s hrano, povečamo telesno  aktivnost in zmanjšamo telesno težo.

Priporočene vrednosti krvnega tlaka so pod 140/90 mm Hg.

Zelo pomembna je tudi normalna koncentracija holesterola LDL v krvi (pod 1,8 mmol/l). Nastanek ledvične bolezni pri sladkornih bolnikih upočasnijo vsi našteti ukrepi in dobra ureditev krvnega sladkorja.

8 napotkov, kako lahko zmanjšate tveganje za nastanek ledvične bolezni

 1. Redno si merite krvni tlak in obiščite zdravnika, če je tlak večkrat zapored nad 140/90 mm Hg.
  Navodila, kako pravilno izmeriti krvni tlak, so na voljo TUKAJ.
 2. Zmanjšajte vnos soli.
  Na dan lahko zaužijete največ od 5 do 6 gramov soli. (1 poravnana čajna žlička).
 3. Pijte dovolj tekočine.
  Zdravi ljudje naj bi popili od 1,5 do 2 litra tekočine na dan. Dovolj tekočine ledvicam pomaga, da iz telesa izločijo odvečno sol (natrij) in odpadne snovi. Bolniki s srčnim popuščanjem naj popijejo manj.
 4. Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
  Poškodbe ledvic zaradi sladkorne bolezni lahko preprečimo ali omilimo, če je raven sladkorja v normalnem območju.
 5. Jejte zdravo in skrbite za primerno telesno težo.
  To lahko pomaga pri preprečevanju nastanka sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja in drugih bolezni, ki so povezane s kronično ledvično boleznijo.
 6. Bodite telesno dejavni.
  Redna telesna dejavnost pomaga uravnavati krvni tlak in vzdrževati primerno telesno težo, zato se zmanjša tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni.
 7. Ne kadite.
  Kajenje upočasni pretok krvi v ledvicah. Kadar ledvice ne dobijo dovolj krvi, se zmanjša zmožnost za njihovo dobro delovanje.
 8. Bodite pozorni pri jemanju protibolečinskih zdravil.
  Na delovanje ledvic lahko škodljivo učinkujejo nekatera protibolečinska zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov. Dobijo se tudi brez recepta. Če so ledvice zdrave in če protibolečinska zdravila jemljete občasno, vam verjetno ne bodo škodila. Če pa imate kronične bolečine in ste starejši ali imate bolno srce, jetra ali ledvice, se z zdravnikom pogovorite, katera protibolečinska zdravila so za vas primerna.

Viri

 1. XXVI strokovni sestanek Združenja za arterijsko hipertenzijo: Zbornik, str. 83.
 2. http://www.nephro-slovenia.si/index.php/bolniki/svetovni-dan-ledvic