Zakaj spremljati svoj krvni tlak?

Če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Nevarnost za njegovo zvišanje se s starostjo povečuje.

Krvni tlak se čez dan spreminja. Najnižji je ponoči, proti jutru pa se zviša. Na njegovo višino vpliva dnevna aktivnost (med fizično aktivnostjo je višji), pomembno pa je, da se v mirovanju spet normalizira. Tudi preveč soljena hrana, mraz in stres zvišujejo krvni tlak. Zaradi tega samo ena meritev ni dovolj, ampak je treba krvni tlak redno spremljati.

Ali poznate svoje vrednosti?

Če je krvni tlak normalen, še ne pomeni, da bo tak tudi ostal. Nevarnost za njegovo zvišanje se s starostjo povečuje. Pri 20 oz. 30 letih ima zvišan krvni tlak le eden od desetih ljudi. Bolezen sčasoma napreduje, saj postajajo žile vse bolj toge. Pri 50 letih ima zvišan krvni tlak kar polovica ljudi. Na krvni tlak pa vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so kajenje, debelost, povečane vrednosti holesterola in sladkorja.

5 RAZLOGOV, ZAKAJ SI JE DOBRO MERITI KRVNI TLAK DOMA
1.Zgodnja diagnostika zvišanega krvnega tlaka.
2.Pomoč zdravniku, da lahko pravilno uredi naše zdravljenje.
3.Možna je primerjava z vrednostmi krvnega tlaka, ki nam ga izmerijo v ambulanti.
4.Izboljšanje nadzora zvišanega krvnega tlaka.
5.Zmanjšanje stroškov obiska pri zdravniku.

Doc. dr. Jana Brguljan – Hitij, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo in predsednica slovenskega Združenja za hipertenzijo

»Redno spremljanje krvnega tlaka, tudi doma, je zelo pomembno. Tako kot imamo doma termometer, bi morali imeti tudi kakovosten merilnik krvnega tlaka.«

Dnevnik meritev krvnega tlaka

Zakaj je pomembno redno spremljati svoj krvni tlak tudi doma?

Le z rednim merjenjem lahko pravočasno odkrijete hipertenzijo in tudi ukrepate. S tem preprečite škodljive učinke dolgotrajno zvišanega krvnega tlaka, kot so poškodbe žil, srca, ledvic, možganov in oči, ki vodijo v hujše zaplete (srčni infarkt, možganska kap ali odpoved ledvic).

Z rednim merjenjem krvnega tlaka spremljate tudi učinkovitost zdravil za uravnavanje krvnega tlaka in s tem pripomorete k uspešnosti zdravljenja.

Svetovna liga za hipertenzijo vsakemu priporoča, da si krvni tlak izmeri vsaj enkrat na leto.