Ali je nizek holesterol nevaren?

Ob omembi holesterola pomislimo na srčno-žilne bolezni, kot so ateroskleroza, zožene arterije in srčni infarkt. V resnici pa holesterol ni le škodljiv, temveč je tudi nujno potrebna sestavina našega telesa. Kaj pa, če so naše vrednosti holesterola prenizke?

Kaj pravijo raziskave?

Raziskovalci si vprašanje, ali je prenizek holesterol nevaren zastavljajo vse pogosteje, a doslej v raziskavah niso dokazali, da bi zelo nizek holesterol ogrožal zdravje. Izrazito nizek je na primer pri novorojenčkih, ki se izredno hitro razvijajo in rastejo.

Z gotovostjo pa vemo, da je zvišan holesterol eden od najpomembnejših dejavnikov ogroženosti za srčno-žilne bolezni. Nižji, kot je holesterol LDL, bolje je. To potrjujejo številne raziskave.

Pogosta napaka je, da ko se zaradi jemanja zdravil holesterol zniža, bolniki prekinejo zdravljenje. Če bi opustili zdravljenje s statini zaradi »prenizkega« holesterola LDL (npr. nižjega od 2 mmol/l), bi naredili veliko napako, saj tako nizek holesterol LDL bistveno zmanjša srčno-žilno ogroženost in omogoči nazadovanje ateroskleroznih sprememb v žilah ter s tem prispeva k boljši kakovosti življenja.

Statini so varna zdravila, ki jih je zelo ogroženim osebam in tistim, ki so že doživeli srčno-žilni dogodek, treba predpisati. Sočasno pa je seveda treba upoštevati tudi nefarmakološke ukrepe (redna telesna dejavnost, hujšanje, opustitev kajenja ipd.).