Visok krvni tlak

Zvišan krvni tlak ali visok pritisk, kot pogosto rečemo, je najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Ima ga vsak četrti odrasli na svetu oziroma 1,8 milijarde ljudi. Ključna za ohranjanje zdravja sta zgodnje odkrivanje in zdravljenje.

Zanima me več

Krvni tlak naj vas ne skrbi, dokler ga imate pod nadzorom

Krvni tlak določata dve vrednosti. Odgovorno do sebe in svojega zdravja je, da ju za svoj krvni tlak poznamo. Združenje za hipertenzijo vsem priporoča merjenje krvnega tlaka vsaj enkrat na leto.

Ali poznate normalne vrednosti krvnega tlaka?

Kako pravilno merimo krvni tlak?

Za poznavanje svojih vrednosti krvnega tlaka zadošča že preprosta meritev. Da bodo vaše meritve natančne, se ga naučite pravilno izmeriti doma.

Imam zvišan krvni tlak. Kaj pa zdaj?

Če veste, da je vaš krvni tlak zvišan (višji od 140/90 mm Hg), je to za vas prednost. Tako lahko ukrepate dovolj zgodaj in preprečite nepopravljive poškodbe žil, srca, možganov, ledvic in oči.

Prisluhnite nasvetu zdravnice

Zakaj je dobro spremljati svoje vrednosti in ukrepati?

Hipertenzija je bolezen, ki se prikrade neopazno. Običajno nima nobenih simptomov, zato se sploh ne zavedamo, da jo imamo. Resen zaplet, kot sta možganska kap in srčni infarkt, je velikokrat prvo in tudi edino opozorilo.

Prisluhnite zgodbi bolnika, ki vas ne bo pustila ravnodušnega.