Kombinirane tablete antihipertenzivov za učinkovitejše znižanje krvnega tlaka

Imate hipertenzijo in vaš krvni tlak še ni dosegel ciljne vrednosti pod 140/90 mm Hg? Pogosto je treba za učinkovito uravnavanje krvnega tlaka jemati več zdravil hkrati. To pa ne pomeni, da je treba jemati tudi več tablet. Oglejte si video.

Visok krvni tlak ali pogovorno pritisk je posledica različnih medsebojno povezanih mehanizmov v telesu, tako da spremembe v enem sistemu sprožijo spremembe v več drugih. Različni mehanizmi delovanja posameznih zdravil se dopolnjujejo, zato je kombinacija več zdravil običajno učinkovitejša.

Večina bolnikov s hipertenzijo potrebuje za učinkovito uravnavanje krvnega tlaka dve zdravili, vsaj četrtina pa tri.

V kombinacijah zdravil so odmerki običajno manjši. Kljub temu lahko z njimi hitreje dosežemo ciljne vrednosti, saj je kombinacija učinkovitejša kot samo eno zdravilo, tudi če je to v največjem odmerku. Poleg tega v nekaterih primerih učinek enega zdravila zmanjša neželene učinke drugega. Zato so tudi s stališča prenašanja kombinacije ugodne.

Na voljo je veliko kombiniranih tablet z dvema ali tremi učinkovinami, kar zelo olajša režim jemanja. Tudi adherenca (zavzetost za zdravljenje) je zato boljša, doseganje ciljev zdravljenja pa hitrejše.

Cilj zdravljenja je znižati krvni tlak pod 140/90 mm Hg ali še bolje pod 130/80 mm Hg.