Hipertenzija ali le simptomi menopavze?

Sodobna ženska je vsestransko sposobna in dejavna na vseh področjih življenja. Okoli 50. leta (lahko tudi prej) pa se zgodi prelomnica – menopavza, ki povzroči številne telesne in vedenjske spremembe.

Nastajanje ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona se upočasni in ženske izgubijo menstruacijo. Zapletene spremembe v telesu spodbudijo razvoj procesov, ki so prej v stanju »spanja«.

Pred menopavzo ženski spolni hormoni uravnavajo delovanje žilne stene in ščitijo pred mehanizmi, ki zvišujejo krvni tlak. Vendar ti zaščitni učinki med menopavzo in po menopavzi izzvenijo. Kot posledica upada nivoja spolnih hormonov je med drugim spremenjena tudi presnova krvnih maščob (10-15% višji holesterol LDL in nižje vrednosti holesterola HDL), krvni tlak pa se lahko nenadno zviša. Pri skoraj polovici žensk se hipertenzija (krvni tlak >140/90 mm Hg) razvije pred 60. letom.

Podobni simptomi menopavze in hipertenzije

Zvišan krvni tlak (hipertenzija) lahko prizadene ženske v prvih letih po menopavzi in je pogosto slabo nadzorovan. Simptome, kot so bolečina v prsih, glavobol, utrujenost, razbijanje srca in motnje spanja, namreč pogosto pripisujemo menopavzi. Pomisliti pa bi morali tudi na hipertenzijo, saj je pri ženskah z »nedoločenim« sindromom bolečine v prsih dvakrat večje tveganje za razvoj ishemične bolezni srca v naslednjih 5 do 7 letih.

Znaki med menopavzo, pri katerih je treba pomisliti na hipertenzijo

  • glavobol
  • bolečina v prsih
  • razbijanje srca
  • bolečina med lopaticami
  • utrujenost
  • navali vročine
  • motnje spanja

Hipertenzija je pri ženskah slabše nadzorovana

Hipertenzija (visok krvni tlak) je dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni pri moških in ženskah, vendar je zdravljenje visokega krvnega tlaka pri ženskah slabše kot pri moških. Pri njih je zato večja nevarnost za nastanek atrijske fibrilacije, možganske kapi, srčnega popuščanja, pa tudi demence. Pri ženskah z zgodnjo naravno menopavzo (pred 40. letom) je večja verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Vsako leto prezgodnje naravne menopavze je povezano s 3 % večjim tveganjem.

Začetek obravnave že pred 50. letom

Odkrivanju in zdravljenju hipertenzije pri ženskah v srednjih letih (po 50. letu oz. med menopavzo) je zato treba posvetiti več pozornosti. Najpomembnejša dejavnika, ki nakazujeta večje tveganje za razvoj hipertenzije med menopavzo, sta visok krvni tlak med nosečnostjo in majhna porodna teža otroka.

Če krvni tlak pri ženskah ni pravočasno odkrit in obravnavan, ko so stare 40 ali 50 let, se težave močneje izrazijo čez desetletja, ko je hipertenzijo težje zdraviti in preprečiti srčno-žilne zaplete.

Za nadzor krvnega tlaka lahko največ storimo same. Redno (vsaj enkrat na leto) si izmerimo krvni tlak. Kako to pravilno naredimo, je prikazano v videu.

Dnevnik meritev krvnega tlaka

Če je krvni tlak ob več zaporednih meritvah zvišan, se o nadaljnjih ukrepih posvetujmo z osebnim zdravnikom.

Naj bo tudi menopavza lepo življenjsko obdobje.

Povzeto po: https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/10/967/6120040