Kako nadzorovati krvni tlak poleti?

Ko prihajajo toplejši dnevi, ki napovedujejo vroče poletje, je še bolj pomembno, da bolniki s hipertenzijo poskrbijo za svoje zdravje.

Visoke poletne temperature vplivajo na višino krvnega tlaka

Znano je, da sistolični krvni tlak pade povprečno za 5 mg Hg, diastolični krvni tlak pa za 3 mm Hg, pri zdravljenih bolnikih s hipertenzijo lahko tudi več. Vročina namreč razširi krvne žile, kar povzroči padec krvnega tlaka. Poleg tega v poletnih mesecih živimo bolj zdravo. Medtem ko zimo večinoma presedimo doma, smo poleti večkrat na svežem zraku in se pogosteje gibamo. To je tudi čas počitnic, ko je manj stresa, kar vpliva na znižanje krvnega tlaka.

Kaj pravijo raziskave?

Vroče poletje je povezano tudi z visoko vlažnostjo v zraku, ki prav tako vpliva na zdravje ljudi s hipertenzijo.

Raziskave kažejo, da se tveganje začne povečevati, ko je zunanja temperatura nad 38 ⁰C, vlažnost pa 70-odstotna ali višja. Zaradi visoke vlage in temperature se pretok krvi poveča, kar obremenjuje srce, ki mora kri črpati močneje. Da bi telo ohranilo telesno temperaturo, se bolj poti, s tem pa se poveča tveganje za dehidracijo, kar dodatno obremenjuje srce.

Če se že zdravite zaradi hipertenzije, je priporočljivo redno merjenje krvnega tlaka, tako boste namreč najbolje vedeli, kako poletna vročina vpliva na vas. Če opazite znaten padec krvnega tlaka, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, saj je treba včasih poleti prilagoditi odmerek zdravil.

Seveda pa je treba tudi v vročih poletnih dneh upoštevati priporočila o zdravem življenju.

Kako poleti poskrbeti za zdravje srca in žilja?

8 kozarcev vode

Telo se začne znojiti, da prepreči negativne vplive visokih temperatur. Pri bolnikih s hipertenzijo, ki se zdravijo z diuretikom (ta izloča vodo iz telesa), lahko hitreje pride do dehidracije. Zato je pomembno, da spijete dovolj tekočine, vsaj 8 kozarcev vode (2 l). Če imate srčno popuščanje, se o dopustni količini tekočine posvetujte s svojim zdravnikom!

Prenehajte kaditi

Po pokajeni cigareti se zvišata krvni tlak in srčni utrip. Učinek enkratnega odmerka nikotina traja do 2 uri. Dokazano slabe učinke ima tudi pasivno kajenje. Kajenje je pomemben dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni, zato ga je priporočljivo čim prej  opustiti.

Izogibajte se močnemu soncu

Neposrednemu soncu se izogibajte med 10. in 15. uro, telesne aktivnosti pa raje opravljajte v zgodnjih jutranjih urah ali zvečer. Če to ni možno, začnite počasi in tempo postopno povečujte. Poskrbite tudi za ustrezno zaščito pred soncem.

Izogibajte se kavi

Kofein pri nekaterih ljudeh prehodno zviša krvni tlak, ima pa tudi diuretični učinek, kar lahko poveča učinke nekaterih antihipertenzivov. Posvetujte se s svojim zdravnikom, ali se je zaradi tega kavi bolje izogniti, zlasti poleti.

Športne aktivnosti izvajajte zjutraj ali zvečer

Redna vadba je ključnega pomena za zdravje srca in žilja. Izvajati pa jo je treba ob pravem času, kar je še posebej pomembno poleti. Zdravila za hipertenzijo z diuretičnimi učinki lahko povečajo izgubo tekočine v telesu, ki jo povzroči potenje med vadbo v vročem vremenu. Športu se izogibajte med 10. in 15. uro, vadbo pa prestavite na jutranje ali večerne ure, vsaj 2 uri po obroku.

Hladna ali vroča prha?

Hladna voda žile skrči in zoži, zaradi česar se zviša krvni tlak. Da bo ostal pod nadzorom, naj voda ne bo ne prevroča ne prehladna, najboljše pa je prhanje z mlačno vodo.

Nosite bombažna oblačila

Če se odpravljate ven, izberite lahka bombažna oblačila in zračno obutev. Glave ne pozabite zaščititi s pokrivalom. Uporabljajte sredstva z zaščitnim faktorjem, ki ustrezajo vaši koži.

Jejte živila z vlakninami

Poletni meseci so tudi počitniški meseci, ko smo veliko zdoma, zato se lahko spremeni tudi naš način prehranjevanja. Če jeste preveč konzervirane in hitro pripravljene hrane, v telo vnesete preveč soli. Sol v telesu zadržuje vodo, kar posledično zviša krvni tlak. Poleti je priporočljivo uživati pšenične in ovsene otrobe, sadje (sveže, posušeno, kuhano), živila z vlakninami (lahko prebavljive kaše) in svežo zelenjavo. Namesto živalskih beljakovin raje posezite po rastlinskih, ki bodo koristne tako za uravnavanje krvnega tlaka kot delovanje prebavnega trakta.

S svojim zdravnikom se posvetujte o pravilnem jemanju zdravil v poletnih mesecih

Redno jemanje zdravil je pomembno tudi v poletnih mesecih. Če morate zdravila prilagoditi, pa bodite pozorni tudi na morebitno znižanje krvnega tlaka. Krvni tlak si merite tudi v stoječem položaju, če tlak pade, pa se z zdravnikom posvetujte o zmanjšanju odmerkov zdravil. Zelo pomembna je primerna hidriranost telesa. Če se v poletnih mesecih zmanjša, morate vnos tekočine prilagajati glede na svoje počutje in predvideti možno povečano izgubo tekočine. Pri ledvičnem popuščanju je občasno potrebna kontrola krvi.

Želimo vam prijetno in zadovoljno poletje z veliko gibanja.