Izvedeli ste, da je vaš krvni tlak previsok. Kaj lahko storite?

Najpomembneje je, da dejstva o zvišanih vrednostih ne zanikate, saj se krvni tlak sam od sebe ne bo znižal.

Se sprašujete, kaj lahko storite, če so vaše vrednosti krvnega tlaka zvišane? Prisluhnite nasvetu doc. dr. Jane Brguljan Hitij, dr. med., predstojnice Kliničnega oddelka za hipertenzijo v UKC Ljubljana:

Prvi ukrep je vedno sprememba življenjskega sloga

Zmanjšanje telesne teže, primerna telesna dejavnost, prenehanje kajenja, omejitev soli v prehrani in omejitev pitja alkoholnih pijač.

Če ukrepi v pol leta ne bodo uspešni, vam bo zdravnik predpisal zdravilo za znižanje krvnega tlaka.

Kaj, ko vam zdravnik predpiše zdravila?

Na voljo so različna zdravila, vsa so dokazano učinkovita in varna. Razvoj v medicini in farmaciji pa je omogočil tudi kombinirana zdravila, v katerih je več različnih učinkovin, jemljejo pa se le enkrat na dan. Dokazano je, da redno jemanje zdravil zmanjša možnost za srčno-žilne zaplete, kot sta možganska kap ali srčni infarkt.

Zdravniki se trudijo poiskati zdravila, ki posamezniku najbolj ustrezajo

»Za znižanje krvnega tlaka največkrat predpisujemo zdravila s podaljšanim učinkom, ki se lahko jemljejo le enkrat na dan. Tako je zdravljenje enostavnejše in bolnikov ne obremenjuje pri vsakodnevnih aktivnostih. Ker večina za uspešen nadzor krvnega tlaka potrebuje več kot eno zdravilo, pa se število tablet lahko zelo poveča. Zato imamo na voljo kombinirana zdravila. V eni tableti sta združeni dve učinkovini ali celo tri, kar zelo poenostavi režim jemanja, zato je tudi bolnikovo sodelovanje boljše,« razloži doc. dr. Jana Brguljan Hitij in ob tem dodaja: »Seveda opažamo, da se ljudje bojijo neželenih učinkov zdravil in predvsem tega, kako bo dolgoletno jemanje vplivalo na njihova jetra in ledvice. Zato je prav, da se z zdravnikom pogovorijo o načinu nadzorovanja hipertenzije ter koristih rednega in dolgotrajnega jemanja zdravil. V ambulanti se velikokrat srečamo z ljudmi, ki so zdravljenje opustili, nato pa so prišli k nam po preživetem dogodku, na primer po srčnem infarktu ali možganski kapi, ko je bila kakovost njihovega življenja že močno okrnjena.«

Z zniževanjem krvnega tlaka ne odlašajte predolgo!

Če zvišan krvni tlak zaznate dovolj zgodaj, lahko pravočasno ukrepate. Tako boste preprečili ali pa vsaj upočasnili druge zaplete.

Če je krvni tlak dolgotrajno zvišan, škoduje vašim žilam, srcu, možganom in ledvicam ter vodi v srčno-žilne zaplete, ki so lahko tudi usodni. Zato je dobro, da ga čim prej znižate.

Ciljna vrednost krvnega tlaka je 140/90 mm Hg, še bolje pa je, če je pod 130/80 mm Hg.

Redno jemanje zdravil za znižanje krvnega tlaka je varen in učinkovit način, ki prinaša številne koristi ter ohranja kakovost življenja.