Kako sta povezana holesterol in ateroskleroza?

Dokazano je, da znižanje holesterola bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in tako zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi ali pretočnih motenj v arterijah nog.

Dejavniki tveganja

Na nekatere dejavnike (spol, starost, družinsko obremenjenost) ni mogoče vplivati, druge (holesterol, visok krvni tlak, sladkorno bolezen, kajenje, telesno nedejavnost, debelost ipd.) pa je mogoče uravnavati z ustreznim načinom življenja ali z zdravili.

Eden od najnevarnejših dejavnikov na katere lahko vplivamo, je holesterol, saj nekateri lipoproteini, zlasti tisti, v katerih je veliko holesterola LDL, zelo pospešijo proces ateroskleroze.

Če ima posameznik več dejavnikov tveganja, je večja nevarnost, da bo pri njem prišlo do ateroskleroznih zapletov. Zato je nujno, da čim več nevarnih dejavnikov tveganja odstranite ali pa vsaj zmanjšate njihovo izrazitost (uredite holesterol, krvni tlak, sladkorno bolezen ipd.). Če hočete dejavnike odstraniti, pa jih morate poznati!

Ali lahko z znižanjem holesterola zmanjšate tveganje?

Dokazano je, da znižanje holesterola bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in tako zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi ali pretočnih motenj v arterijah nog. Z znižanjem holesterola LDL za 1 mmol/l lahko tveganje za srčno-žilno umrljivost in srčni infarkt zmanjšate za 20 %.

Zato je pomembno, da za svoje zdravje skrbite tudi tako, da zaupate svojemu zdravniku in redno jemljete predpisana zdravila. Zdravnik vas namreč pozna, spremlja vaše zdravstveno stanje in natančno ve, kakšno zdravljenje in katera zdravila so za vas optimalna in zakaj se je odločil zanje.

Prim. Matija Cevc, dr. med.: »Dlje, kot so ravni holesterola LDL visoke, večja škoda nastane na žilnih stenah. To je najbolj očitno pri tistih, ki imajo družinsko obliko motnje, saj imajo visoko raven holesterola že otroci. Ta oblika je tudi najpomembnejši vzrok za zgodnjo srčno-žilno bolezen. Zato je zelo pomembno, da take osebe čim prej odkrijemo in ustrezno zdravimo.«