Merilniki krvnega tlaka

Za pravilno merjenje krvnega tlaka doma je treba imeti ustrezen merilnik. Biti mora umerjen in nepoškodovan.

Merilnike za spremljanje krvnega tlaka doma ponuja veliko lekarn, trgovin z zdravstveno opremo, tehničnih trgovin in nekatera spletna mesta. Vsi imajo enake osnovne sestavne dele – napihljivo manšeto, ročni ali samodejni sistem za napihovanje manšete in zaslon oz. umerjeno številčnico za odčitke. Manšeta ima napihljiv notranji gumijasti del, ki stisne vašo nadlaket, ko je napihnjen. Zunanji del manšete je najpogosteje iz najlona ali podobnega blaga z dodatkom za njeno pritrjevanje.

O izbiri merilnika se posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro oz. tehnikom, tako da boste izbrali res najprimernejšega.

Digitalni merilniki

Čedalje pogosteje se uporabljajo digitalni merilniki, ki krvni tlak izmerijo sami. Imajo manšeto in tipalo za zaznavanje tlaka. Manšeta se najpogosteje napihne samodejno, potem ko pritisnete tipko za meritev (pri starejših napravah jo je treba ročno napihniti). Krvni tlak lahko merijo na nadlakti, podlakti ali na prstu. Najnatančnejši so merilniki z manšeto na nadlakti. Merilniki z manšeto na podlakti so nekoliko natančnejši od merilnikov na prstu, vendar jih kljub temu običajno ne priporočamo. Merilniki za merjenje krvnega tlaka na prstu niso natančni.

Merilnik krvnega tlaka

Digitalni merilniki krvni tlak večinoma ocenijo z merjenjem krvnega pretoka in izračunajo srčni utrip, redkejši pa so avskultacijski, ki izmerijo krvni tlak s poslušanjem žilnih šumov. Vrednosti krvnega tlaka in srčni utrip prikažejo na zaslonu. Spremljanje krvnega tlaka doma s samodejnim ali polsamodejnim merilnikom ni primerno za vsakogar. Če imate nepravilen srčni utrip, vam krvnega tlaka, predvsem diastoličnega, morda ne bodo izmerili natančno. V posebnih okoliščinah morate uporabiti ustrezen merilnik. Če ste debeli ali izrazito mišičasti, potrebujete večjo manšeto.

Ročni merilniki

Krvni tlak lahko izmerite tudi z ročnimi merilniki, ki tlak izmerijo z avskultacijo – poslušanjem žilnega šuma nad komolčno odvodnico pod manšeto. Potreben je tudi stetoskop, ki je lahko vgrajen v manšeto. Ti merilniki imajo enake sestavne dele kot digitalni: napihljivo manšeto z gumijasto cevko, na kateri je meh, s katerim ročno napihnete manšeto, okroglo številčnico s peresom (aneroid) ali živosrebrni stolpec (sfigmomanometer), ki prikaže tlak v manšeti. Za meritev potrebujete neokrnjen sluh in dobro koordinacijo med poslušanjem žilnih šumov, postopnim spuščanjem tlaka iz manšete in opazovanjem številčnice oz. stolpca. Brez ustreznega učenja je te šume težko pravilno odčitati.

Sfigmomanometri zaradi škodljivega vpliva živega srebra na okolje izginjajo iz rutinske uporabe. Pri ročnem merilniku najprej namestite manšeto na nadlaket, potem pa jo z napihovanjem meha na koncu gumijaste cevke napihnete. Krvni tlak odčitate s stetoskopom, tako da med postopnim izpuščanjem zraka iz meha odčitavate tlak na številčnici, pri tem pa poslušate žilne šume nad komolčno odvodnico. Ročni merilniki so večinoma cenejši od digitalnih, vendar se uporabljajo predvsem v posebnih okoliščinah in so za meritve doma manj primerni.

Merilniki krvnega tlaka na javnih mestih

Ti merilniki so lahko nenatančni zaradi neustreznega vzdrževanja in neustrezne velikosti manšete. Precej preiskovancev z zvišanim krvnim tlakom namreč potrebuje nestandardno velikost manšete. Velikokrat je neprimerno tudi okolje (hrup, neudoben položaj pri meritvi, pomanjkanje časa ipd.).

Kaj je treba upoštevati pri nakupu merilnika krvnega tlaka?

Pri izbiri merilnika krvnega tlaka upoštevajte nekaj splošnih pravil.

Velikost manšete

Pravilna velikost manšete je najpomembnejši dejavnik, ker sicer meritve niso natančne. Pri mnogih merilnikih lahko dokupite manšete različnih velikosti. Najbolje je, da pri zdravniku, medicinski sestri oz. tehniku preverite, katero velikost potrebujete.

Odčitavanje vrednosti

Zaslon, ki prikaže krvni tlak in srčni utrip, naj bo pregleden in dobro čitljiv. Enako velja tudi za številčnico na aneroidnem merilniku in lestvico na živosrebrnem merilniku.

Stetoskop

Če imate merilnik s stetoskopom, ga morate znati pravilno namestiti. Mikrofon položite nad komolčno odvodnico in slušalke pravilno namestite v ušesa. Žilni šumi morajo biti jasno slišni. Naučite se tudi, kako se žilni šumi pravilno odčitajo – o tem vas lahko pouči zdravnik, medicinska sestra oz. tehnik.

Natančnost

Pri zdravniku, proizvajalcu ali na spletnih straneh preverite, ali ima merilnik strokovno oceno o natančnosti. Zaupate lahko samo merilnikom, ki so ocenjeni neodvisno od proizvajalca. Merilnik odnesite k svojemu zdravniku, da boste primerjali meritve v ambulanti in doma. Natančnost merjenja preverite vsako leto.

Oceno in ustreznost merilnika lahko preverite na spletni strani STRIDE BP. Če znamke vašega merilnika ni na seznamu priporočenih merilnikov, pa to še ne pomeni, da ni natančen – pove le, da ga neodvisni ocenjevalci niso ocenili.

Svetovna liga za hipertenzijo vsakemu priporoča, da si krvni tlak izmeri vsaj enkrat na leto. Če so vrednosti večkrat zapored višje od 140/90 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte z osebnim zdravnikom.
Dnevnik meritev krvnega tlaka