Ali pomanjkanje vitamina D lahko vpliva na zvišan krvni tlak?

V zadnjem času se veliko govori o vitaminu D in njegovem vplivu na izboljšanje imunskega sistema, saj so raziskovalci ugotovili, da v jesensko-zimskem obdobju kar 80 % Slovencem primanjkuje vitamina D. Ali obstaja tudi povezava med našimi vrednostmi vitamina D in zvišanim krvnim tlakom?

Na nastanek hipertenzije (zvišan krvni tlak) vpliva veliko dejavnikov, med katerimi so starost, telesna teža, rasa, kajenje in velik vnos soli. Že dalj časa pa se pojavlja vprašanje, ali je med njimi lahko tudi nizka raven vitamina D. Kolikor za zdaj poznamo delovanja vitamina D v telesu, ga je teoretično mogoče povezati z mehanizmom za nastanek hipertenzije, poleg tega je nekaj raziskav pokazalo posredno povezavo med koncentracijo vitamina D v krvi in krvnim tlakom. Pojavljajo se tudi hipoteze, da lahko z vitaminom D zdravimo visok krvni tlak.

Ali sta vitamin D in krvni tlak povezana?

Najnovejša raziskava, v kateri so povzeti izsledki 38 raziskav (v katere je bilo vključenih 47.000 ljudi), je pokazala, da se lahko zaradi znižanja ravni vitamina D v telesu (pod 75 nmol/l) poveča tveganje za nastanek hipertenzije, nasprotno pa vnos vitamina D ni pomembno vplival na znižanje krvnega tlaka. Rezultati te metaanalize so podobni kot pri nekaterih predhodnih raziskavah. Vsem pa je skupen sklep, da je potrebnih več daljših raziskav, ki bodo podrobneje proučile morebitno vlogo vitamina D pri hipertenziji.

Obstajajo torej trdni dokazi, da je vitamin D pomemben za ohranjanje zdravja kosti in mišic ter delovanje imunskega sistema. Povezava med vitaminom D in zvišanim krvnim tlakom pa ostaja nejasna, zato je prezgodaj trditi, da lahko z dodatki vitamina D preprečimo nastanek hipertenzije ali to celo zdravimo.

Bodite pozorni na simptom, ki se pojavlja pri hipertenziji in pomanjkanju vitamina D

Simptomi hipertenzije so zelo neznačilni in jih zato pogosto spregledamo. Eden od njih je utrujenost, ki jo lahko povežemo tudi s pomanjkanjem vitamina D. Ker je ta na voljo tudi brez recepta, ga je mogoče brez težav nadomestiti. Če utrujenost ne mine, pa vseeno pomislite na hipertenzijo in si izmerite krvni tlak, ki je tudi lahko vzrok za utrujenost in izčrpanost.

Če je krvni tlak pri več zaporednih meritvah oziroma dalj časa zvišan (> 140/90 mm Hg), se glede ukrepov posvetujte z zdravnikom.

Poskrbite za svoje zdravje

Imunski sistem lahko jeseni in pozimi okrepite z jemanjem vitamina D. Redno spremljajte tudi svoje vrednosti krvnega tlaka, saj le tako ugotovite, da je zvišan, in pravočasno ukrepate. Svetovna liga za hipertenzijo priporoča, da si krvni tlak vsak izmeri vsaj enkrat na leto.

Priporočila za dober nadzor krvnega tlaka

  • Skrb za zdravo prehrano,
  • dovolj telesne dejavnosti,
  • prenehanje kajenja,
  • redno jemanje zdravil za zdravljenje hipertenzije (če se zaradi nje že zdravite).

Le tako boste ohranili optimalno vrednost krvnega tlaka.

Literatura

Effect of Vitamin D on Blood Pressure and Hypertension in the General Population. An Update Meta-Analysis of Cohort Studies and Randomized Controlled Trials; Prev Chronic Dis. 2020;17(1):e03

DOI: http://dx.doi.org/10.5888/pcd17.190307