Kdaj je pri visokem holesterolu čas za zdravila?

Vedeti, ali je vaš holesterol zvišan ali ne, je dobro in odgovorno do vas in vašega zdravja. Če je previsok, je ključen posvet z izbranim zdravnikom, ki oceni, ali je treba poleg spremembe življenjskega sloga jemati tudi zdravila.

Kaj pravi strokovnjakinja?

Kot nam je pojasnila asist. mag. Lea Majc Hodošček, dr. med., zvišan holesterol v začetnih fazah ne boli, zato se pogosto niti ne zavedamo, da ga imamo. Ko traja dlje časa, se seveda pojavijo težave.

Kdaj je potrebno uvesti zdravila?

»Ker ljudje po začetku jemanja zdravil ne opazijo hitrega učinka, so številni pri zdravljenju premalo dosledni. Če vzamejo zdravilo za sladkorno bolezen in si potem izmerijo sladkor, takoj opazijo določen padec, pri holesterolu pa takih samomeritev ni. Dolgoročno se gotovo pozna, če posameznik ›pozabi‹ jemati zdravila. Pri zvišanem holesterolu sprva priporočimo zdrav življenjski slog z ustrezno prehrano, veliko telesne dejavnosti (najmanj 150 minut na teden) ter svetujemo opustitev kajenja in drugih škodljivih dejavnikov. Pri mladih ljudeh že to učinkuje. Če ima posameznik druge dejavnike tveganja ali dodatne bolezni, srčno-žilne ali sladkorno bolezen, pa je treba uvesti zdravila. Prva izbira so navadno statini. To so zelo dobra zdravila, ki zavirajo tvorbo holesterola v jetrnih celicah, kamor se potem lahko prenese odvečni holesterol iz krvi, zato je manj okvar žilne stene.«

Redno jemanje zdravil za znižanje zvišanega holesterola, ki jih predpiše zdravnik, je varen in učinkovit način, ki prinaša številne koristi, obenem pa ohranja kakovost življenja.