Telesna vadba in maščobe v krvi

Pri zdravih posameznikih in pri srčno-žilnih bolnikih telesna vadba dokazano izboljšuje telesno zmogljivost, žilno funkcijo in številne druge pomembne fiziološke procese ter kakovost življenja. Med drugim vpliva na uravnavanje maščob v krvi.

Telesna vadba in krvne maščobe

Telesna vadba različno vpliva na posamezne vrste krvnih maščob. Največji vpliv ima na trigliceride, ki so bili kot dejavnik tveganja za bolezni srca in žilja dolgo časa v ozadju, v zadnjem času pa so se pokazali kot zelo pomemben dejavnik za nastanek koronarne bolezni.

Študije kažejo, da telesna vadba neposredno vpliva na nastanek trigliceridov, s povečanjem porabe energije in zmanjšanjem debelosti pa jih lahko še znižamo. Ne nazadnje z bolj aktivnim življenjskim slogom zelo pogosto spreminjamo prehrambne navade, kar se kaže tudi v vrednosti trigliceridov.

Vpliv telesne vadbe na holesterol

Vpliv telesne vadbe na holesterol je manj jasen. Še vedno je nejasno, kako vpliva na holesterol LDL (»slabi« holesterol). V nekaterih študijah se je pokazalo, da nima značilnega vpliva, v drugih pa je prišlo do značilnega izboljšanja. Po drugi strani pa rezultati velike večine študij kažejo, da telesna vadba značilno zvišuje holesterol HDL (»dobri« holesterol). Nizek holesterol HDL je neodvisen dejavnik tveganja za koronarno bolezen in miokardni infarkt, kar je eden od pomembnih razlogov, zakaj telesna vadba zmanjšuje pojav bolezni srca in žilja in umrljivost zaradi njih. Za vidnejši učinek vadbe na holesterol HDL so, kot ugotavljajo v večini študij, potrebni vsaj trije meseci redne vadbe po vsaj trikrat na teden. Intenzivnejša vadba povzroča izrazitejše zvišanje.

Posamezne vrste telesne vadbe imajo različne učinke na maščobe v krvi. Zdravje srca in žilja najbolj preverjeno izboljšuje aerobna vadba, na primer hitra hoja, tek in kolesarjenje. Dokazano izboljšuje lipidni status z že omenjenimi učinki, predvsem z zvišanjem holesterola HDL in znižanjem trigliceridov. Pri vadbi za moč so se pokazali podobni učinki, vendar je bil vpliv na holesterol HDL manj izrazit kot pri aerobni vadbi. Zmerna vadba za moč se v kombinaciji z zmerno aerobno vadbo vsekakor priporoča vsem, ki skrbijo za zdrav življenjski slog.

Vpliv telesne vadbe na stres

Telesna vadba značilno zmanjšuje stres. To je pomembno, ker kronični stres dokazano sproža neželene oksidativne procese v telesu, povečuje količino notranjega (endogenega) holesterola in vpliva na druge dejavnike tveganja za bolezni srca in žilja, na primer na arterijsko hipertenzijo.

Tudi zato vsa priporočila za preprečevanje bolezni srca in žilja svetujejo redno telesno vadbo, saj je pomemben korak k zmanjševanju razvoja teh bolezni in njihovih posledic.

dr. Marko Novaković, dr. med.