Zvišan holesterol – kdaj moramo ukrepati?

Ko izvemo, da imamo previsok holesterol, se nam pojavijo številna vprašanja. Zvišan holesterol še ne pomeni, da nujno potrebujemo zdravila, gotovo pa pomeni, da moramo poskrbeti za zdrav življenjski slog. Moramo se na primer več gibati in zdravo prehranjevati, če kadimo, moramo prenehati, pa tudi z izbranim zdravnikom se moramo posvetovati o holesterolu. Kdaj pa to ne zadostuje?

Odgovarja prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

O vrednostih holesterola

»Osebno podpiram merjenje holesterola čim mlajšim ljudem. Ugotavljamo, da so nekateri kar nekako izgubljeni, ko dobijo listič s svojimi laboratorijskimi izvidi, na katerem so tudi v Sloveniji ponekod še vedno navedene referenčne oziroma na podlagi povprečja določene »normalne« vrednosti oziroma “meje”, kot radi rečemo.

Denimo, posameznik z izmerjenim skupnim holesterolom v krvi 5,4 mmol/l na lističu v stolpcu z referenčnimi vrednostmi prebere, da je referenčno območje do 5,8 mmol/l, in napačno sklepa, da je njegov holesterol normalen tudi v smislu, da njegova srčno-žilna ogroženost ni povečana. To seveda ni ustrezno. Pri holesterolu povprečna in priporočena vrednost nista enaki. Vemo namreč, da se začne tveganje za pojav različnih srčno-žilnih dogodkov pomembno povečevati že pri vrednostih nad 5,0 mmol/l. Kdor ima toliko holesterola ali manj, obenem pa nima izraženih nobenih drugih dejavnikov tveganja, družinske obremenjenosti, na primer, je lahko miren. Če pa ima oseba skupni holesterol več kot 5,0 mmol/l, je že treba narediti načrt ukrepanja in razmisliti, kako priti pod to vrednost. To je mogoče.«

Kdaj je potrebno zdravljenje?

»Z zdravniško pomočjo, običajno z zdravili in kontrolami, je treba posredovati pri tistih, ki imajo zelo zvišan holesterol ali pa poleg zvišanega holesterola še druge dejavnike tveganja, zgodnje zbolevanje za srčno-žilnimi boleznimi v družini, na primer. To je zagotovo znak za alarm. Z zdravili moramo ukrepati tudi pri ljudeh, ki imajo hkrati zvišan krvni tlak, sladkorno bolezen, pri kadilcih. To so eksplozivne mešanice poglavitnih dejavnikov tveganja, ki so lahko zelo nevarne, zato zahtevajo takojšnje ukrepanje. Tudi ko ima nekdo, ki nima omenjenih dodatnih dejavnikov, skupni holesterol višji od 8,0 mmol/l ali holesterol LDL višji od 5,0 mmol/l, to velja za indikacijo, pri kateri je treba nemudoma ukrepati z zdravilom, z enim od statinov,« je povedal prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

Redno jemanje zdravil za znižanje zvišanega holesterola, ki jih predpiše zdravnik, je varno in učinkovito, prinaša številne koristi, obenem pa ohranja kakovost življenja.