Kakšne so “normalne” vrednosti holesterola?

Vrednosti holesterola najpogosteje preverja zdravnik. Za posameznika je za začetek dovolj, če ve, ali je njegov holesterol zvišan ali ne.

Pomembno je vedeti, da ciljne vrednosti holesterola niso enake za vse. Odvisne so od zdravstvenega stanja in pridruženih bolezni, zato se o svojih vrednostih posvetujte z izbranim zdravnikom.

Kakšne so želene vrednosti?

Zdravniki holesterola nikoli ne obravnavajo osamljeno, vedno skupaj z drugimi dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni (kajenje, zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, telesna neaktivnost, stres idr.). In prav zaradi tega je ključen posvet z zdravnikom, ki oceni, kakšno je vaše tveganje, kateri ukrepi so najprimernejši in katera ciljna vrednost holesterola je zaželena.

»Pri tistih, ki so že doživeli srčno-žilni dogodek ali imajo dlje časa prisoten določen dejavnik tveganja (npr. sladkorno bolezen), so zaželene vrednosti LDL-holesterola bistveno nižje kot pri ljudeh, ki nimajo dodatnih kroničnih bolezni, so mladi in sicer zdravi. Ljudje s pridruženimi kroničnimi boleznimi spadajo v skupino z največjim tveganjem za srčno-žilne zaplete. Pri njih je zaželena vrednost LDL-holesterola pod 1,4 mmol/l, kar je precej nizko. Ljudem, ki imajo sladkorno bolezen, a njihovi tarčni organi še niso poškodovani, mejo določimo pri 1,8 mmol/l, ljudem z majhnim tveganjem in brez pridruženih kroničnih bolezni pa svetujemo, naj ohranjajo vrednost pod 2,6 mmol/l«, pojasnjuje asist. mag. Lea Majc Hodošček, dr. med.

Želene vrednosti holesterola zdravnik določi povsem individualno, odvisne pa so od vašega siceršnjega zdravja, pridruženih bolezni in načina življenja.

Če laboratorijski izvid pokaže zvišan holesterol, se zato posvetujte s svojim izbranim zdravnikom, da bosta določila ustrezen način za njegovo znižanje.