Statini so učinkoviti le, če jih jemljemo

“Po infarktu sem v bolnišnici poleg ostalih zdravil prejel statin. Po 6 mesecih je kontrolni pregled krvi pokazal normalne vrednosti holesterola. Ali lahko statin neham jemati?”

Po uvedbi statina (danes najpogosteje uporabljena zdravila za zniževanje holesterola v krvi) je delovanje encima, ki je ključen pri sintezi holesterola (reduktaza HMG CoA), zavrto v nekaj tednih, zato vrednosti holesterola v teh nekaj tednih upadejo.

Po ukinitvi statina pa pride do ponovne aktivacije encima in zagona endogene sinteze holesterola, zlasti v jetrih. V nekaj tednih bo koncentracija holesterola spet taka kot ob infarktu, z vsemi nevarnostmi, ki jih to prinaša. Še več – ker ne bo več umirjevalnega učinka statina na žilne obloge, ki so že počile in povzročile infarkt, obstaja povečana verjetnost, da se bo infarkt ponovil.

Po miokardnem infarktu smo kardiologi zelo alarmirani in ostanemo na bolnika pozorni še leta, saj je verjetnost za ponovni infarkt povečana tudi do 5 let po prvem infarktu. Ponovni infarkt pa se pri 20 do 30 % bolnikov lahko začne in konča z nenadno srčno smrtjo, pri preživelih pa praktično razpolovi pričakovano življenjsko dobo.

dr. Dragan Kovačić, dr. med