Statini – eno najbolj revolucionarnih odkritij v zgodovini farmacije in tudi medicine

Statini, ki se v klinični praksi uporabljajo že več kot 40 let, veljajo za eno najbolj revolucionarnih odkritij v zgodovini farmacije in tudi medicine, takoj za antibiotiki.

Kaj so statini?

Statini so danes najpogosteje uporabljena zdravila za zniževanje holesterola v krvi in so temelj za zdravljenje dislipidemij. S statini, npr. z rosuvastatinom, lahko vrednosti holesterola LDL znižamo za več kot 50 %, če mu dodamo ezetimib, komplementarno zdravilo za znižanje holesterola, pa celo do 65 %.

Zakaj zdraviti visok holesterol?

Za vrednosti holesterola v krvi velja »čim nižje, tem bolje«. Le tako namreč lahko tudi za 40 % zmanjšamo pogostost srčno-žilne smrti, usodnega in neusodnega srčnega infarkta, možganske kapi in drugih oblik aterosklerotične žilne bolezni.

Kot pravijo strokovnjaki, je opuščanje zdravljenja povezano s štirikratnim povečanjem tveganja za možgansko kap ter dva- do trikratnim tveganjem za srčni infarkt.

Kaj se lahko naučimo iz zgodb drugih ljudi?

“Tri leta nazaj je bil moj običajen dan veliko bolj energičen kot danes. Imel sem odgovorno delo, veliko časa sem preživel na poti.” – Tako se spominja 54-letni Erik, ki o srčno-žilnih bolezni ni nikoli razmišljal vse do dogodka, ki mu je spremenil življenje.

Zaupanje bolnikov v zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik, je torej zelo pomembno. Prav je, da se o zdravilu pozanimamo, še pomembneje pa je, da imamo na voljo objektivne in prave podatke.

Svetovna medicinska stroka je glede jemanja statinov enotna – gre za eno najučinkovitejših »orožij« v boju s srčno-žilnimi boleznimi, ki ga poznamo danes.

Namesto zaključka vas vabimo, da preberete, kaj o statinih pišejo ugledni strokovnjaki.