Zniževanje holesterola na naraven način?

Z urejenim holesterolom pomembno zmanjšamo verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni in nevarnih zapletov. Pogosto pa o holesterolu krožijo najrazličnejše informacije s spleta, prepričanja, razlage, napotki …

Marsikdaj je težko ločiti, kaj je vredno zaupanja, kaj je res – tudi glede raznih pripravkov, za katere obljubljajo, da holesterol znižajo na naraven način. In kaj pravijo strokovnjaki?

»Čudežnih tabletk ni. Vsaka stvar, ki ima želene učinke, ima na drugi strani tudi neželene in jih je treba spremljati,« je povedal prof. dr. Borut Jug, dr. med. »V pripravkih, ki jih pridobivajo iz rdečega kvašenega riža, je v resnici učinkovina, ki glede na delovanje v telesu ni prav nič drugega kot statin. Mimogrede, farmacevti so statine tako tudi odkrili. A nekateri hočejo vse težave reševati na t. i. naraven način, brez zdravil,« dodaja prof. dr. Zlatko Fras, dr. med. »Vemo pa, da v tem primeru nimamo nobenega pregleda nad koncentracijami učinkovine in možnimi kontaminanti. Takšen pripravek v prosti prodaji se zato ne more primerjati z zdravilom, ki nastaja nadzorovano, v medicinskem okolju,« je še povedal prof. dr. Borut Jug, dr. med.

»To je ključen, objektiven in strokoven ugovor glede teh pripravkov. Poleg tega so v tovrstnih prehranskih dopolnilih pogosto še druge primesi, za katere zares ne vemo natančno, kako bodo delovale pri posamezniku. Stroka zato načelno odsvetuje uporabo vseh pripravkov, za katere ne vemo natančno, kaj vsebujejo, ali je proizvodnja tudi s sanitarno-higienskega vidika neoporečna, koliko je pripravek prečiščen itn. In ne nazadnje – tudi Evropska komisija je izdala opozorilo, da nad temi pripravki ni ustreznega nadzora kakovosti,« pravi prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

Če ugotovite, da je vaš holesterol zvišan, se o načinu zniževanja posvetujte z izbranim zdravnikom. Skupaj se bosta dogovorila o vaših ciljnih vrednostih in morebitnem zniževanju holesterola s spremembo življenjskega sloga. 

Poseganje po nepreverjenih pripravkih lahko vašemu zdravju prej škoduje, kot koristi, zato bodite previdni in odgovorni.