Statini

Statini so poleg antibiotikov najbolj pripomogli k podaljšanju življenjske dobe.

V medijih so objavljene številne zgodbe o tem, da ne delujejo, da bolniku ne prinašajo koristi, da imajo hude neželene učinke. Bolnik, ki mu zdravnik predpiše zdravljenje s statinom, se tako znajde pred veliko dilemo, saj ne ve, kaj je res in kaj ni.

Srčno-žilne bolezni so glavni vzrok umrljivosti po svetu, tudi v Sloveniji, zato statini predstavljajo pomembno prelomnico in velik napredek v medicini.

V preteklih letih se je umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni močno zmanjšala, življenjska doba pa občutno podaljšala. Največji odstotek izboljšanja pripisujemo napredku v diagnostiki in zdravljenju teh bolezni. Med najpomembnejše spada uravnavanje maščob v krvi, pri katerem imajo ključno vlogo statini.

V Sloveniji se je v zadnjih 50 letih pričakovana življenjska doba podaljšala za dobrih 11 let.

Kljub temu številni bolniki dvomijo o smiselnosti zdravljenja s statini ali ga celo opustijo, saj se ne zavedajo, da s tem tvegajo srčno ali možgansko kap ali celo smrt.

Statini so poleg antibiotikov najbolj pripomogli k podaljšanju življenjske dobe.

Danes so najpogosteje uporabljena zdravila za zniževanje holesterola v krvi in jemljejo jih milijoni ljudi. Skupni holesterol in holesterol LDL lahko znižajo za polovico in celo več. Pri bolnikih, ki so srčni infarkt že preboleli, verjetnost srčno-žilnih zapletov zmanjšajo za polovico. Pokazalo se je, da spadajo med varnejša zdravila, saj so neželeni učinki zelo redki. Dokazano je, da so varni, tudi če se jemljejo več let.

Izboljšujejo prožnost žil, zavirajo aktivacijo in trganje ateroskleroznih leh, delujejo antioksidativno in protivnetno ter uravnavajo strjevanje krvi. Korist zdravljenja je torej veliko večja kot tveganje za pojav neželenih učinkov.

Pri jemanju statinov se je treba zavedati, da ne gre za zdravljenje bolezni, ampak za preprečevanje srčno-žilnih dogodkov, kot sta možganska kap in srčni infarkt. Samo zdrav življenjski slog in redno jemanje zdravil za uravnavanje vrednosti krvnih maščob upočasnita naraven proces staranja žil in aterosklerozo ter pomembno zmanjšata tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Statini so učinkoviti le, če jih jemljete redno. Zdravljenje ni uspešno, če jih jemljete občasno ali pa le krajše obdobje. Učinkovitost je še večja, če upoštevate priporočila za zdrav življenjski slog.