Kakšna prehrana se svetuje pri zvišanem holesterolu?

Človek je bil skozi zgodovino večinoma izpostavljen lakoti in stradanju. Da je prišel do dovolj hrane, se je moral stalno gibati (paleočlovek je na dan prehodil po 25 km), čemur se je prilagodila tudi njegova presnova.

Za zahodni svet današnjega časa pa sta značilna preobilje hrane in nemobilnost, zato so med zahodnjaki zelo pogoste čezmerna prehranjenost, debelost in zasedenost ter s tem povezane motnje, kot sta zvišanje maščob v krvi in sladkorna bolezen.

“Dieta za holesterol?”

Številne raziskave so pokazale, da je med različnimi dietami in prehranskimi vzorci najkoristnejša t. i. sredozemska prehrana, ki vključuje vsakodnevno uživanje zelenjave, sadja in polnozrnatih žit, vsaj enkrat na teden pa tudi rib in stročnic.

Kako naj izgleda moj jedilnik?

Na jedilniku naj bodo:

  • zmerne količine mleka,
  • perutnine,
  • jajc in
  • morskih sadežev.

Rdeče meso naj bo na mizi le občasno. Kot vir zdravih enkrat nenasičenih maščobnih kislin so lahko vključeni oreščki in semena ter oljčno olje. Nepogrešljiv del sredozemske prehrane je tudi uživanje obrokov z družino in prijatelji ob kozarcu rdečega vina.

Kaj pa maščobe?

Zdrava prehrana naj vsebuje čim manj nasičenih maščobnih kislin in soli ter čim več zelenjave, sadja in v vodi topnih vlaknin. Taka hrana znižuje maščobe v krvi in s tem ščiti žile. Jesti bi morali večkrat na dan, pri čemer bi moral biti zajtrk pomemben obrok, zadnji obrok pa bi morali zaužiti vsaj dve uri pred spanjem. Prigrizki so škodljivi, saj dajejo odvečno dodatno energijo in povzročajo kopičenje maščob.

Maščobe niso prepovedane, zavedati pa se je treba, da so izredno kalorične, zato jih je treba uživati v omejenih količinah, zlasti kadar želimo z dieto zmanjšati tudi telesno maso.

V zmernih količinah smemo uživati večkrat nenasičene maščobne kisline, ki znižujejo holesterol v krvi. Vsebujejo jih rastlinsko olje (sončnično, koruzno, ogrščično) in prehranski izdelki iz teh semen. Varovalne večkrat nenasičene maščobne kisline omega 3 so tudi v ribah (npr. v skuši, sledu, lososu, sardinah, tunu, postrvi), zato bi jih morali jesti vsaj enkrat na teden.

Koristne so enkrat nenasičene maščobne kisline, ki so v oljčnem olju. V zmernih količinah jih priporočajo številni strokovnjaki, saj lahko znižajo holesterol v krvi.

Škodljive pa so nasičene maščobne kisline, ki jih vsebujejo meso in mesni izdelki, siri in polnomastno mleko, ter nenasičene transmaščobne kisline, saj zvišujejo holesterol in s tem povečujejo koronarno ogroženost. Teh prehranskih izdelkov se je treba izogibati.

prim. Matija Cevc, dr. med.

Seveda pa je prvi korak zavedanje – poznavanje svojih vrednosti »slabega« holesterola in če so le-te povečane, je ključen posvet z zdravnikom.