Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je počasi napredujoč proces kopičenja holesterola v stenah žil odvodnic (arterij), zaradi česar se zmanjša premer žil, s tem pa tudi pretok krvi skozi žile.

Ateroskleroza

Ateroskleroza zmanjša premer žil in tudi pretok krvi skozi žile. Žile se lahko celo popolnoma zamašijo. Prve aterosklerozne spremembe se začnejo že v otroštvu. Aterosklerozna sprememba postopoma raste in nastane leha. V spremenjeni žilni steni so tudi vnetne celice, iz katerih se sproščajo snovi, ki topijo vezivo v žilni steni. Leha se lahko razpoči in v žilni steni nastane strdek, ki lahko delno ali pa popolnoma zamaši žilo.

Posledice ateroskleroze

Ateroskleroza se lahko razvije kjerkoli v telesu, najpogostejša pa je v koronarnih žilah, kjer lahko povzroči srčni infarkt, v možganskih arterijah, kjer lahko povzroči možgansko kap, ter v arterijah nog, kjer lahko povzroči odmrtje (gangreno) dela ali celo vse noge.

V Sloveniji je izredno razširjena in neposredno ali pa vsaj posredno povzroči skoraj polovico vseh smrti. Ker povzroči tudi možgansko kap in odmrtje nog, je eden od pomembnejših vzrokov za invalidnost, zlasti pri starejših.