Holesterol LDL je kot mikroplastika v oceanu

“Star sem 50 let in po naključju so mi odkrili skupni holesterol 8,1 mmol/l in holesterol LDL 5,2 mmol/l. Zakaj bi jemal tablete? Počutim se izvrstno!” Se sliši znano?

Težava z zvišanim holesterolom (hiperholesterolemijo) je, da gre za tihega in zahrbtnega morilca.

“Medtem ko hodite v službo, sestankujete, uživate na plaži, jadrate in celo medtem ko spite, vaš holesterol LDL neutrudno kot mikroplastika v oceanu draži vaše žilne stene in v njih povzroča vnetje, sili pod notranje sloje žil in povzroča nastajanje oblog. Ko so te dovolj velike, začnejo ovirati pretok krvi in povzročajo motnje v delovanju organov.

“Še huje, holesterol LDL buri tudi vnetje v oblogah, pogosto do te mere, da obloga poči in na njej nastane strdek, potem pa pride do akutne motnje prekrvitve organa, kar poznamo kot srčni infarkt, možgansko kap ali akutno ishemijo (npr. črevesja, spodnje okončine, ledvice).”

Holesterol LDL

“Vaše počutje torej v tem primeru ne deluje kot zanesljiv merilnik hitrosti v avtomobilu; zdi se vam, da se peljete počasi, dejansko pa proti akutnemu in smrtno nevarnemu dogodku drvite z vrtoglavo hitrostjo!

Poleg diete, ki ima skromen učinek, je danes najučinkovitejši pristop zdravljenje z zdravili. Na prvem mestu so statini, ki v najsodobnejših različicah holesterol LDL znižajo tudi do 50 %, dodatno pa stabilizirajo vnetje v žilnih oblogah in preprečujejo nastajanje nevarnih akutnih žilnih dogodkov. Kombinacija statinov z ezetimibom holesterol zniža tudi do 65 %.

V klinično prakso prihajajo še zaviralci PCSK9 v obliki podkožnih injekcij, ki se dajejo na 14 dni, in še nekaj najnovejših zdravil v obliki podkožnih injekcij, ki se bodo dajala enkrat na 6 mesecev, dosegla pa naj bi celo znižanje holesterola v krvi do neverjetnih 90 %.”

Torej, ali potrebujemo “mikroplastiko v oceanih?”

dr. Dragan Kovačić, dr. med.